Skip to main content

ДЕКВЕРВЕН ТЕНОСИНОВИТИС (КОМПРЕСИЈА НА ТЕТИВАТА НА ПАЛЕЧКИОТ)

Слика 1

Слика 2

Нашите тетиви, со кои ги извршуваме движењата што го креваат палецот нагоре и подалеку од другите прсти, минуваат под тунел во зглобот во близина на основата на палецот. Задебелувањето и вкочанетоста во овој тунел и отоците во тетивните обвивки го отежнуваат лизгањето на тетивите под тунелот за време на движењата на палецот. Оваа слика, која се манифестира со болка и осетливост во зглобот, е именувана по швајцарскиот хирург (Фриц де Кервен) кој прв ја опиша.

Најмногу се забележува по компулсивни и повторувачки движења кои штотуку започнале. Положбата на раката при носење на нивните бебиња, особено кај новопечените мајки; Ефектите од хормоналните флуктуации за време на бременоста и доењето ја олеснуваат појавата на оваа состојба. Теносиновитисот на Quervain може да се сретне и по претходни фрактури на зглобот, трауми и вежбање со тегови со непознати тежини.

Болката на страната на палецот на зглобот е најтипичен симптом. Болката често зрачи до палецот и до подлактицата. Болката се зголемува со силни движења за фаќање и ротација на зглобот каде што се користи и палецот. Може да се појави и оток во болната област на зглобот. Болката во зглобот кога го свиткаме зглобот во насока на малиот прст со палецот во тупаница е типична за дијагноза.

Во почетниот период, многу е важно да се одмори раката со користење на шини кои ги оневозможуваат болните движења на палецот. (сл.2) Повторно, во овој период се обидува да се намали отокот на тунелот и тетивните обвивки со поддршка со нестероидни антиинфламаторни лекови против болки. Ако симптомите не исчезнат или се влошат, тунелот што ги компресира тетивите треба да се отвори хируршки. Оваа операција може да се изврши со примена на локална анестезија на целата рака или само на зглобот.

ВИДЕАТА НА ЈУТУБ МОЖЕТЕ ДА СТИГНЕТЕ ОД ЛИНК ПОДОЛУ ↓